Αποκατάσταση κατώτατου μισθού, συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων
Στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση της Αριστεράς δήλωσε χθές...

ο επικεφαλής της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δημ.Στρατούλης


Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό για όλους όσοι αμείβονται με αυτόν στα προ των Μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δημ. Στρατούλης. Επίσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε αφενός να βάλει «φρένο» στις μειώσεις μισθών, αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει πίσω όσα έχασαν τα χρόνια του Μνημονίου οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που αμείβονται όχι με τον κατώτερο μισθό, αλλά με βάση συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι τρείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς

Ακόμα υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις 4-7-2012 κατέθεσε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου που συζητήθηκε στην ολομέλεια ένα χρόνο μετά και απορρίφθηκε από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., προσθέτοντας ότι "η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό, που με δικές τους κυβερνητικές αποφάσεις κατεδάφισαν".

Ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά τα εργασιακά υπενθύμισε ότι "οι μνημονιακές κυβερνήσεις επέφεραν βαρύτατα πλήγματα στον κατώτερο εγγυημένο μισθό, που αφορά εκείνους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (περίπου 400.000 - 500.000)". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου - Σαμαρά - Βενιζέλου κατάργησε στις 28-2-2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) την ισχύουσα τότε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και μείωσαν τον κατώτερο μηνιαίο μισθό από τα 751 ευρώ μικτά στα 586 ευρώ (500 ευρώ καθαρά) και στα 511 ευρώ (400 καθαρά) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με νομοθετική ρύθμιση θέσπισε μισθούς μέχρι 490 και 427 ευρώ για τους «ωφελούμενους» των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή χαμηλότερους από τον κατώτερο μισθό, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συμπίεσή του. Τέλος, άλλαξε τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, που ισχύει στην Ελλάδα για οκτώ δεκαετίες, για να εφαρμόσει ευκολότερα τη μνημονιακή δέσμευσή της για κατώτερο μισθό επίπεδου Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Αυτός, πλέον, από 1-1-2017 θα ορίζεται μονομερώς από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και όχι με ΕΓΣΣΕ

Ο Δημ. Στρατούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

1. Θα καταργήσει με νόμο την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28-2-2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτερος μισθός.

2. Ταυτόχρονα θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ορίων ηλικίας, θα προωθηθεί και η κατάργηση της δυνατότητας, που δόθηκε με μνημονιακό νόμο, να ορίζεται με μονομερή απόφαση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας νόμιμος ελάχιστος μισθός.

3. Ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται όπως πριν, δηλαδή με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που θα συμφωνείται και θα υπογράφεται μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων.

ΑΥΓΗ 14.5.2014