Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μετά 32 χρόνια είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Η «βεντάλια» των προτεινόμενων αλλαγών περιλαμβάνει την επανεξέταση όλων των συνδικαλιστικών προνομίων, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των συνδικάτων...

Ενδεικτικό του νέου πλαισίου -που θα τεθεί προς συζήτηση ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση- είναι πως οι συνδικαλιστές για να απουσιάζουν πάνω από επτά ημέρες από την εργασία τους θα πρέπει να παίρνουν άδεια από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών, ενώ θα μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να απολύεται συνδικαλιστής ή να μετατίθεται αν με την απουσία του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.

Μέσα στην εβδομάδα
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Για το θέμα αυτό υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τον κοινωνικό διάλογο.

Συγκεκριμένα το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είχε τεθεί στη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ) στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη Γενεύη. Μάλιστα ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένα θέματα και πάλι με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Γραφείου (με το... ραντεβού να γίνεται αυτή τη φορά στην Αθήνα).

Την αλλαγή του νόμου 1264/82 έχει ζητήσει και η τρόικα, που αναμένεται να επανέλθει στο θέμα στην επικείμενη επίσκεψή της στη χώρα μας. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση πως αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου θα μετριαστούν οι πιέσεις των δανειστών για παρεμβάσεις σε δύο «καυτά» μέτωπα - τις ομαδικές απολύσεις και το Ασφαλιστικό (που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση). Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά φόρμουλα για να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και να «κλειδώσουν» οι αλλαγές. Σημειώνεται πως για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις από βουλευτές, που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από τη μία πλευρά υπάρχει προβληματισμός για τις αλλαγές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν να συγκρουστούν με κοινωνικές ομάδες στις οποίες παραδοσιακά «αλιεύουν» ψήφους.

Στον αντίποδα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν επισημάνει σε συζητήσεις την ανάγκη οι προωθούμενες αλλαγές να είναι τολμηρότερες.

Η ατζέντα
Η ατζέντα των προτεινόμενων αλλαγών -εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των κοινωνικών εταίρων- περιλαμβάνει επτά θέματα:

1. Συνδικαλιστικές άδειες. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες τον μήνα. Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα, στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως αυτή είναι διετής).

Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση τον νόμο δίνονται έως 15 ημέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που... προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους.

2. Απολύσεις. Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

3. Αξιολόγηση από τον εργοδότη. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης.

Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μία τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

4. Χρηματοδότηση των συνδικάτων. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τις δαπάνες τους.

5. Προκήρυξη απεργιών. Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί και ένα 24ωρο).

6. Προστασία. Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί -εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων- θα καλύπτει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου.

Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείο. Σήμερα η προστασία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης. Για παράδειγμα, αν η οργάνωση έχει από 200 έως 1.000 μέλη προστατεύονται εννιά μέλη και αν έχει πάνω από 1.000 μέλη προστατεύονται έντεκα.

7. Προσωπικό ασφαλείας. Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.

8. Διανομή ανακοινώσεων και ενημέρωση. Είναι ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί. «Δεν μπορεί να διαλύεται μια επιχείρηση κάθε φορά που θέλουν οι συνδικαλιστές να ενημερώνουν τους εργαζομένους, ούτε μπορούν οι συνδικαλιστές να εισβάλλουν στα γραφεία μιας επιχείρησης αδιακρίτως», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές, που ασχολούνται με την κατάρτιση του νέου πλαισίου. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως στόχος είναι να υπάρξει μία πιο ήπια διαδικασία, που να μην εμποδίζει την ενημέρωση αλλά την ίδια στιγμή να μη διαταράσσει και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Πρόκειται για τα επτά βασικά θέματα, που θα τεθούν στο τραπέζι στο πλαίσιο των αλλαγών, στον λεγόμενο συνδικαλιστικό νόμο. Για τις νέες ρυθμίσεις θα αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει διάλογος.

Γιάννης Βρούτσης
Λέμε ναι στις διεκδικήσεις με συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής

Στο θέμα του συνδικαλιστι­κού νόμου έχει αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη συνεδρίαση με τους κοινωνικούς εταίρους στο ILO στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι προφανές ότι δεν θέλουμε και, ακόμη περισσότερο, δεν δικαιούμαστε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου -και, γενικότερα, ως κυβέρνηση- να παρέμβουμε ή να επηρεάσουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, όπως και όλη την ελληνική κοινωνία, η εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων, η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης.

Μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια και εμπέδωση μιας θετικής κουλτούρας κοινωνικού διαλόγου και συνεννόησης. Και μια τέτοια εξέλιξη υπηρετείται αυτονόητα από ένα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό πλαίσιο άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης και έκφρασης, καθώς και της διασφάλισης των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Στο «μέτωπο» των εργασιακών η προσπάθεια που έγινε στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στη συνάντηση όλες οι πλευρές -εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ- συμφώνησαν πως δεν απαιτούνται νέες παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και είπαν «όχι» στην επαναφορά του λοκ άουτ. Τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των συνδικάτων (π.χ. διαφάνεια στη χρηματοδότηση), όπως ήδη αναφέρθηκε, έχουν παραπεμφθεί σε επόμενη συνάντηση.

Η κοινή αυτή θέση των κοινωνικών εταίρων για μια σειρά θεμάτων αποτελεί και το βασικό διαπραγματευτικό «ατού» στις συζητήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον κοινωνικό διάλογο, καθώς οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο για να βρουν λύση σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΠΗΓΗ