Η προσβολή 
(L’ insult, Γαλλία, Κύπρος, Βέλγιο, Λίβανος, ΗΠΑ, 2017, 112')

σκηνοθεσία: Ζιάντ Ντουεϊρί
ηθοποιοί: Αντέλ Καράμ, Καμέλ Ελ Μπασά, Ρίτα Χάγιεκ
Μια μάλλον χειριστική, αλλά και πάλι συναισθηματικά και

πολιτικά καθηλωτική, υπενθύμιση ότι το Παλαιστινιακό δεν χωρά απλές ερμηνείες: η νέα ταινία του Λιβανέζου Ντουεϊρί τιμήθηκε με την Copa Volpi Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και βρέθηκε φέτος υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στην καρδιά του Λιβάνου, ο ντόπιος χριστιανός Τόνι κι ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας Γιάσερ, 45χρονοι εργαζόμενοι οικογενειάρχες, στήνουν έναν ασήμαντο καβγά. Στη διάρκειά του, ο ένας θα ξεστομίσει μια δυνατή πολιτική προσβολή, ο άλλος θα εξαπολύσει μια μπουνιά. Ο καβγάς τους θα τους οδηγήσει στο δικαστήριο κι η υπόθεσή τους, από μια εφήμερη αψιμαχία, θα προσελκύσει αντίθετες θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές πλευρές και θ’ αναχθεί σε εθνικό ζήτημα.

Κρατώντας την κάμερά του κοντά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του (σε εξαιρετικές ερμηνείες κι οι δυο), συνεχίζοντας το τρυφερό ανθρωποκεντρικό σινεμά του, εντοπίζοντας τις ιδέες του στο άτομο για να τις διευρύνει ο θεατής όσο θέλει, ο Ντουεϊρί προσωποποιεί ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα των τελευταίων γενεών. Κι αν διάσπαρτα, αλλά και στο φινάλε της, η ταινία ακουμπά σ’ έναν λαϊκισμό και μια απλούστευση που θα ζήλευε σειρά του Κοκκινόπουλου, εξασκεί, ωστόσο, με φιλικό κινηματογραφικό σχήμα, μια πολιτική διαλεκτική που αφήνει το αποτύπωμά της, σε μια εξαιρετικά φτωχή κινηματογραφική εβδομάδα.