Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για την προκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» μέσω του οποίου το Δημόσιο θα διαθέσει 292,2 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις έως και 17.500 ευρώ ανά δικαιούχο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

 

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης εξέδωσε τελικά την πρόσκληση με την οποία καλεί τις τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Οι τράπεζες θα υποβάλουν τις προτάσεις τους ώς τις 25 Αυγούστου για το σκέλος της παροχής χαμηλότοκων δανείων που θα ανεβάσουν τη δύναμη πυρός του προγράμματος. Πιθανόν η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να γίνει ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του «Εξοικονομώ ΙΙ» ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 248,1 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και άλλα 44,1 εκατ. ευρώ θα διασφαλιστούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στο σκέλος του δανεισμού μέσω του οποίου δικαιούχοι ενδεχομένως επιδιώξουν να χρηματοδοτήσουν μέρος των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα πραγματοποιήσουν.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται η αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου δώματος/στέγης και πιλοτής, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού.

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για κάθε αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνισμό με μέγιστο τις 25.000 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος το βασικό ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 25% έως 60% ενώ μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο το 70% της δαπάνης, δηλαδή ο δικαιούχος να πάρει επιδότηση μέχρι 17.500 ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.