του Σπύρου Μητροτάσιου Γενικού Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ

Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δηλαδή η ασύδοτη κυριαρχία των "αγορών" η οποία επιτυγχάνεται μέσω της απελευθέρωσης στην κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων βασίζεται σε διάφορες διακρατικές συμφωνίες (όπως είναι π.χ. η Συνθήκη του Μάαστριχτ) και  προωθείται από Διεθνείς Οργανισμούς (όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση).

Στόχος όλων αυτών των συμφωνιών και των διεθνών οργανισμών είναι τελικά οι εν λόγω "αγορές", επί της ουσίας οι πολυεθνικές, να απολαμβάνουν υπέρογκα κέρδη στο έδαφος των διαφόρων χωρών εξασφαλίζοντας  και με αυτόν τον τρόπο την επένδυσή τους, είς βάρος όμως των εθνικών οικονομιών και κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος όπως θα δούμε παρακάτω.

Τέτοιες συμφωνίες σήμερα, είτε έχουν ήδη κωδικοποιηθεί και εφαρμόζονται, είτε βρίσκονται σε διαπραγμάτευση και στην τελική τους φάση:

  • Η TTIP (Transatlantic Trade Investment Partnership) Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου γνωστότερη ίσως με την ονομασία TAFTA (Transatlantic Free Trade Agreement). Πρόκειται για μία από τις 4 πελώριες "εμπορικές" συμφωνίες οι οποίες επιφέρουν κοσμογονικές αλλαγές στις κοινωνίες και στο δίκαιό τους... έχοντας ήδη διανύσει τον 5ο γύρο των  διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες (14 Ιουλίου 2014)

  • Η πρώτη, ωστόσο, παρόμοια συμφωνία ήταν η  NAFTA (North American Free Trade Agreement), μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό, η οποία εφαρμόζεται ήδη.

  • Η TPP-Trans Pasific Partnership Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία) στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ και 11 άλλες χώρες του Ειρηνικού (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.)  , η οποία διανύει τον 20ο γύρο (!!!) των διαπραγματεύσεων ( ΟΤΑΒΑ Καναδάς 3-13 Ιουλίου 2014)

  • Η CETA: H «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (Comprehensive Economic Trade Agreement) μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφηκε στην Οτάβα του Καναδά στις 26 Σεπτέμβρη 2014 και αναμένεται η έγκριση από τα όργανα της ΕΕ

  • Η ΤiSΑ: Η «Συμφωνία Εμπορίου στις Υπηρεσίες» (Trade in Services Agreement)
    Βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 50 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ε.Ε.)

Τι είναι όμως αυτές οι συμφωνίες και τι αλλαγές επιφέρουν στις κοινωνίες, στις οικονομίες και στο δίκαιο των εθνών-κρατών; Να δύο ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά σημεία από άρθρα και κείμενα που αναφέρονται στο θέμα:

"Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μόνο ένα κράτος μπορεί να ενάγει ένα άλλο κράτος. Υπό τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπογράφουν οι ΗΠΑ, αυτό το καθεστώς αίρεται. Μια εταιρεία μπορεί να σύρει στα δικαστήρια ένα κράτος απαιτώντας αποζημίωση όταν αυτό έχει λάβει μέτρα υπέρ των συμφερόντων των πολιτών του, τα οποία συνεπάγονται μείωση των κερδών της εταιρείας. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, η Veolia (γαλλική ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης) υπέβαλε μήνυση διότι έτσι μειώνονταν τα κέρδη της....Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν μηνύσει κράτη υπολογίζεται στις 5.060, και κάθε έτος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο."
Άρθρο της Δώρας Κοτσακά στην Εφημερίδα "Αυγή" την 1η Ιουνίου του 2014

"Επομένως, η ενσωμάτωση αυτών των διατάξεων θα σήμαινε ότι αν μια χώρα φτιάξει αργότερα ένα νόμο που αντιβαίνει τους όρους της TTIP ή της TTP, για παράδειγμα, για τα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας υγείας, τότε η εταιρεία που θα υποστεί ζημιές (για παράδειγμα, επειδή φτιάχνει ένα προϊόν που αντιτίθεται με τον νέο κανονισμό) θα μπορεί να μηνύσει το κράτος για συμμόρφωση με τη συνθήκη, παρακάμπτοντας το κανονικό δικαστικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι ξένες επιχειρήσεις τοποθετούνται υπέρ των Νόμων του Κράτους-μέλους όπου γίνεται η επένδυση μέσω αυτών των συμφωνιών."
Μεταφρασμένο άρθρο της Dr Roslyn Fuller στο "antipagkosmiopoihsh.gr "

     Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται εξωπραγματικά αλλά οι 28 χώρες (ΗΠΑ-Ευρώπης) που θα υπαχθούν στην TTIP εξασφαλίζουν με αυτήν την συμφωνία τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κερδών τους και μόνον αυτά, εις βάρος της υγείας και της εργασίας των πολιτών τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την εθνική τους νομοθεσία και το κανονικό δίκαιο της χώρας προς όφελος των μετόχων πολυεθνικών εταιρειών !!!!  Όλες οι πτυχές της καθημερινής μας ζωής πλήρως ελεγχόμενες από τις Πολυεθνικές Εταιρείες...
     Eίναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κατά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες η, επιφορτωμένη για τις τελικές διαπραγματεύσεις της TTIP, Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν (DG Trade) διενήργησε το 92% των συναντήσεων (συγκεκριμένα 520 από τις 546) με επιχειρηματικά lobbie's και μόνο το 4% (συνολικά 26...meeting's) με κοινωνικούς φορείς...(εδώ).
     Την ίδια στιγμή έγγραφα στα οποία μπορoύσε κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση ενείχαν προειδοποιήσεις, σε σχέση με την δυνατότητα διακίνησή τους, περί βλάβης των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ενός Κράτους-Μέλους της  (εδώ και ειδικότερα εδώ)

Για περισσότερες και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο γράφων αναφέρθηκε στο θέμα στην εισαγωγή της ομιλίας του στην

υ.γ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης (11 Oκτωβρίου 2014) κατά TTIP, CETA, TISA

 creece 2 antiTTIP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση