Εξελίξεις στο θέμα του ΕΤΑΤ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας με αφορμή το εξαγγελθέν Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου της Alpha Bank απέστειλε στις 19.09.2014 επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκειμένου να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία όπου «σε περίπτωση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξολοκλήρου με το κόστος της δαπάνης αυτής» (Ν.3371/2005,άρθρο 69 παρ. 1).
Το Υπουργείο μέσω της Γενικής Διευθύντριας κ. Δεδούλη μας ενημερώνει ότι το ΕΤΑΤ...

ως αρμόδιος φορέας θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών «να προκηρύξει και να αναθέσει την κατά το νόμο εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης για τον προσδιορισμό του ποσού, που θα πρέπει να καταβάλει η Τράπεζα για την κάλυψη του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με το οποίο θα επιβαρυνθεί το εν λόγω Ταμείο».
Μετά την θετική αυτή εξέλιξη σας αποστέλλουμε αυτούσια την σχετική επιστολή του Υπουργείου, κάνοντας σαφές ότι παρακολουθούμε στενά το θέμα στο οποίο και θα επανέλθουμε με ενέργειες προς τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς (ΕΤΑΤ,ΥΠΟΙΚ).
Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό καθώς αφορά στην βιωσιμότητα του προσυνταξιοδοτικού συστήματος του ΕΤΑΤ και συνεπώς αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους συναδέλφους οι οποίοι προέρχονται από την πρ. Εμπορική Τράπεζα και την πρ. Τράπεζα Πίστεως.
Σας παραθέτουμε την επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας και την απάντηση του Υπουργείου.

«««
ΑΠ : 3036 Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
Κύριε Υπουργέ,
Την 15/9/2014 η ALPHA BANK επίσημα με την εγκύκλιό της υπ' αριθμ. 150 εξήγγειλε "πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού". Στην εν λόγω εγκύκλιο όπου περιγράφονται ενδελεχώς οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του προσωπικού στο πρόγραμμα, απουσιάζει –ίσως εκ παραδρομής- η δέσμευση της Τράπεζας να τηρήσει την νόμιμη υποχρέωσή της, καταβάλλοντας στα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος της εθελούσιας εξόδου.
Όπως σας είναι γνωστό, σύμφωνα με την παράγραφο 1, άρθρο 69 του ν. 3371/05 και με την παράγραφο 6, άρθρο 10 του ν. 3620/07, τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξ ολοκλήρου, συμπληρωματικά προς τα ποσά των εισφορών που προκύπτουν από τις μελέτες της περ. γ' του άρθρου 59 του παρόντος νόμου και της περ. α' του παρόντος άρθρου και με το κόστος της δαπάνης οποιασδήποτε εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης που δεν καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού και δεν έχει προβλεφθεί στις μελέτες των άνω άρθρων.
Εκ προοιμίου θεωρούμε ότι η ALPHA BANK θα τηρήσει όπως υποχρεούται τις νόμιμες υποχρεώσεις της, όπως ήδη προφορικά έχει δεσμευτεί απέναντί μας. Θεωρούμε όμως απαραίτητη τόσο την δημόσια δέσμευσή της την οποία και θα επιδιώξουμε, όσο και την δική σας θεσμική παρέμβαση ώστε να επιταχυνθούν και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ταμείου μας, το οποίο ήδη έχει πληγεί από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και για τις οποίες έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Για όλους τους ως άνω λόγους παρακαλούμε να ασκήσετε την θεσμική και προσωπική σας παρέμβαση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλόμενων ποσών προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου.
Με τιμή
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALPHA BANK-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ           ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                    ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ          ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ       »»»

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δείτε την ανακοίνωση Νο37 καθώς και την απάντηση του Υπουργείου εδώ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση