Ο Ν.4242/2014 για τις επιστροφές εισφορών από το ΤΑΠΕΤΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Τεράστιο είναι το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει για όσους εργαζόμενους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και ως εκ τούτου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου που εξήγγειλε η Alpha Bank δεν δικαιούνται την απονομή της εφ άπαξ παροχής του Τομέα Πρόνοιας ΤΑΥΤΕΚΩ.
Οι εν λόγω συνάδελφοι με βάση τα όσα ίσχυαν ως τώρα για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληγε με κάποιον τρόπο, απευθύνθηκαν όπως ήταν λογικό στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Για το ίδιο θέμα άλλωστε ελάμβαναν επιστολή από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού...

για την επιστροφή των εισφορών που έχουν καταβάλλει υπέρ του Κλάδου Πρόνοιας με την ρητή οδηγία να απευθύνονται στον ως άνω ασφαλιστικό φορέα με την αποχώρησή τους.
   Με μεγάλη τους έκπληξη όμως πληροφορούνταν από τους αρμόδιους του ΤΑΥΤΕΚΩ ότι πλέον το Ταμείο δεν επιστρέφει εισφορές κατά τον χρόνο της αποχώρησης αλλά με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι εισφορές πλέον αποδίδονται κατά την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
   Για τους συναδέλφους αυτούς, επειδή κατά την αποχώρησή τους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ, πλέον τα όρια συνταξιοδότησής τους θα είναι εκείνα του κύριου φορέα ασφάλισης δηλαδή τα όρια του ΙΚΑ.
   Αντιλαμβάνεται κανείς την ανατροπή στις προσδοκίες του κάθε συναδέλφου ο οποίος ενώ αρχικά είχε υπολογίσει και συνεκτιμήσει στην τελική του απόφαση την επιστροφή των εισφορών ως δεδομένη και ως κίνητρο για την αποχώρησή του από την Τράπεζα, ξαφνικά ενημερώνεται ότι οι εισφορές θα του αποδοθούν όταν συμπληρώσει τα 67 του χρόνια εφόσον βέβαια έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θα ισχύουν τότε.
   Ο Σύλλογός μας επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο κ. Δομένικο καθώς και με την Νομική Σύμβουλο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Καλαϊτζή οι οποίοι μας παρέπεμψαν στον Νόμο 4242/2014 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 18 παρ. 2 για να δικαιολογήσουν την εν λόγω πρακτική του Ταμείου.
   Από την πλευρά μας άμεσα θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητώντας λεπτομερείς διευκρινήσεις.
Είναι προφανές ότι η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη στην στάθμιση των παραγόντων για την αποχώρηση ή όχι από την εργασία, αλλάζει τα δεδομένα και υπονομεύει τον οικονομικό προγραμματισμό αυτής της κατηγορίας συναδέλφων.
   Τέλος με αφορμή την νέα αυτή δυσλειτουργία στην όλη διαδικασία του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου, επαναδιατυπώνουμε την κατηγορηματική θέση μας ότι όποιος συνάδελφος επιθυμεί για οιονδήποτε λόγο να ανακαλέσει την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, η επιλογή του αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή από την Διοίκηση. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε άμεσα και με συγκεκριμένες ενέργειες.

Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι για το θέμα ανάκλησης της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο Σύλλογός μας διαθέτει ήδη γνωμοδότηση των νομικών μας συμβούλων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε συνάδελφο κατόπιν επικοινωνίας με το Σύλλογο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εδώ η Ανακοίνωση Νο 36 του ΕΝ.Α.Σ.