Συνάδελφοι
Κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη του ζητήματος του διορισμού Προέδρου στο ΕΤΑΤ. Προς το παρόν παραθέτουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία από την συνεδρίαση (Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014) της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεδρίαση στο τέλος της οποίας έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για διορισμό της κυρίας Αφροδίτης Χαρίση στην θέση της Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ).
   Στην συνεδρίαση παρέστησαν η προτεινόμενη για την θέση του Προέδρου του ΕΤΑΤ κ. Χαρίση καθώς και ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Ι.Πλακιωτάκης. Πολύ σύντομα και σε επόμενη ανάρτησή μας θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνεδρίαση από το κανάλι της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρη ενημέρωση που είχαμε η κ. Χαρίση διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι:

  • σε σχέση με την βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι θα προσπαθήσει να διασφαλιστούν οι πόροι για να είναι βιώσιμο το Ταμείο για πολύ μεγάλο μελλοντικό χρονικό διάστημα.
  • Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Ε.Τ.Α.Τ.... από το Υπουργείο Εργασίας, για το έτος 2014, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

                           Έσοδα 186.388.591 ευρώ.
                           Προϋπολογισμένα έξοδα 97.653.750 ευρώ.
                           Προϋπολογισμένο πλεόνασμα 88.734.841 ευρώ.

  • Οι εισφορές των τραπεζών μέσα σε αυτό το έτος ήταν 132.385.624 ευρώ.

  • Τα διαθέσιμα του Ταμείου τον Αύγουστο του 2014, ήταν 280.034.556 ευρώ.

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ

Σε ερώτηση μελών της επιτροπής για το εάν το Ταμείο έχει ακίνητη περιουσία την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η απάντηση ήταν όταν εντάχτηκαν τα επιμέρους ταμεία στο ΕΤΑΤ, μεταφέρθηκαν οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι και όχι οι περιουσίες των αντιστοίχων ταμείων.

Για τις ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Σε ότι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (2006-2011) η κ. Χαρίση ανέφερε ότι:

  • Το ΕΤΑΤ έχει διαβιβάσει τα στοιχεία των συνταξιοδοτήσεων αυτών τον Ιούλιο του 2014 στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών (τα στοιχεία που αφορούν κυρίως τον αριθμό των συνταξιοδοτηθέντων και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση.) και πλέον η υπόθεση βρίσκεται σε άλλα χέρια.
  • Σε ότι αφορά την πρόσφατη εθελούσια έξοδο της Alpha Bank, η κ. Χαρίση είπε ότι ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΕΤΑΤ θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία που βρίσκεται μέσα στο νόμο ίδρυσης του ΕΤΑΤ, το ν.3371/2005 αφού ζητήσουν τα στοιχεία και τα προωθήσουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να υπολογιστεί το κόστος.


Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στην παρέμβασή του ο κ. Ι. Πλακιωτάκης (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) ανέφερε ότι στα πλαίσια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ήδη το Υπουργείου Εργασίας προχωρεί στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας επιλεγμένων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ένα έργο το οποίο υλοποιείται από την ΙΔΙΚΑ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της κωδικοποίησης της δημιουργίας ενός απλού κώδικα κοινωνικής ασφάλισης και θα είναι έτοιμο περίπου σε 11 μήνες

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Τέλος θετική ψήφο στην προτεινόμενη έδωσαν 11 βουλευτές (Μεϊμαράκης , Τραγάκης , Καλατζής , Μαρκογιαννάκης , Καραγκούνης , Τσουμάνης , Μπούρας , Πατριανάκου , Δριβελέγκας , Κακλαμάνης, Τσούκαλης), 7 Βουλευτές διατύπωσαν αρνητική γνώμη ( Βαλαβάνη, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Χαλβατζής , Παραστατίδης, Παναγιώταρος) ενώ 1 Βουλευτής ψήφισε λευκό (Κόλλια) και έτσι έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Υπουργού, για διορισμό στη θέση της Προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ), της κυρίας Αφροδίτης Χαρίση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση