Για την "Eνιαία Αγωνιστική Συσπείρωση" τα λεγόμενα προγράμματα «εθελουσιών» συνιστούν μείωση των θέσεων εργασίας στις Τράπεζες (άρα έμμεσες απολύσεις) και επιπρόσθετα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στα ήδη επιβαρυμένα, εάν όχι θνησιγενή, ασφαλιστικά ταμεία. Aπό την άλλη πλευρά, για πολλούς συναδέλφους, η εργασιακή καθημερινότητα έχει γίνει τόσο αφόρητη και αβέβαιη ώστε πολλοί να προτιμούν ένα εξίσου αβέβαιο και δυστυχώς σημαντικά χειρότερο, από άποψη αποδοχών, συνταξιοδοτικό μέλλον !
      Έχοντας υπ'όψιν όλα τα παραπάνω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση Νο 44 του Σωματείου «Αλληλεγγύη στην Αλφα Τράπεζα» με τίτλο «Το νέο ασφαλιστικό που έρχεται θα αναγκάσει την Τράπεζα να προχωρήσει σύντομα σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου», καθώς θεωρούμε ότι εμπεριέχει κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις...

(ακολουθεί η ανακοίνωση)

                         "                   

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 26240-5759 – ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2005
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 5 – 10431 ΑΘΗΝΑ E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                                                                                                                              Αθήνα 4.8.2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 44

"Το νέο ασφαλιστικό που έρχεται θα αναγκάσει την Τράπεζα να προχωρήσει σύντομα σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου"

Συνάδελφοι,


     Όλα δείχνουν (.... ΚΕΠΕ, δημοσιεύματα, πληροφορίες κλπ.) ότι αν τελικά ψηφισθεί, θα ισχύσει από 1.1.2015 και οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (και τα χρόνια και την ηλικία όπου απαιτείται) μέχρι 31.12.2014, θα ενταχθούν στο νέο δυσμενέστερο καθεστώς που θα αφορά κυρίως τους παλαιούς ασφαλισμένους και τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.
Σημειωτέον ότι κανένας μνημονιακός νόμος δεν κατήργησε θεμελιωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης. Ούτε τώρα θα συμβεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι εξαγορές στρατού στα 58 για τους άντρες και οι λοιπές εξαγορές για τις γυναίκες, όπου είναι δυνατόν να θεμελιωθούν δικαιώματα συνταξιοδότησης έως 31.12.2014.
    Ωσαύτως, η συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελουσίας θα είναι πολύ μεγάλη από τους εργαζόμενους που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2014, προκειμένου να ενταχθούν στην «αυτασφάλιση» ώστε να μην τους πιάσουν οι νέες δυσμενέστερες διατάξεις από 1.1.2015.
Οι εργαζόμενοι λοιπόν που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν έως 31.12.2014 δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορούν άφοβα, να περιμένουν την εθελουσία (όποτε καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της), το πρόγραμμα της οποίας, για να έχει επιτυχία, θα πρέπει να ανακοινωθεί το αργότερο στις αρχές του Φθινοπώρου.
Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το νέο ασφαλιστικό να στερήσει από την Τράπεζα το πλεονέκτημα του κινήτρου της «αυτασφάλισης» του νόμου «Κουτρουμάνη» και πολλοί εργαζόμενοι που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να αφυπηρετήσουν από το εργασιακό καθεστώς της ALPHA BANK μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας, τελικά να εγκλωβιστούν από τις νέες διατάξεις για πολλά ακόμη χρόνια στην «ενεργό» υπηρεσία. Το κίνητρο της αυτασφάλισης θα χρειασθεί να είναι μεγαλύτερο των τριών (3) ετών.
      Για τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1.1.2015, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους και έτσι για κάθε χρόνο ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής θα λαμβάνουν περίπου 8 έως 10 ευρώ σύνταξη. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι 31.12.2010 ισχύει ο γνωστός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (μέχρι 31.12.2007 και από 1.1.2008 έως 31.12.2010).
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 και εντεύθεν δεν χορηγείται ποσόν σύνταξης για χρόνια πέραν των 35. (Χάνονται εξαγορασμένα χρόνια για προσαύξηση σύνταξης π.χ. στρατού και σπουδών και τα χρήματα δεν τα επιστρέφει το ΙΚΑ - υπόθεση συνάδελφου Δ. Μεταξιώτη - θα γίνονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη μετά τη συνταξιοδότηση).
     Οσον αφορά το προσυνταξιοδοτικό ΠΙΣΤΕΩΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, μπορούμε μετά βεβαιότητος να πούμε ότι δεν είναι σε καλό δρόμο. Για το λόγο αυτό, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον κύριο φορέα ασφάλισης (ΙΚΑ) αποτελεί σοβαρό κριτήριο για τη λήψη απόφασης αποχώρησης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

                Νικ. Αλεξόπουλος Αναστάσιος Κόκορης                "

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση