Για την συνάντηση με την νέα Πρόεδρο του ΕΤΑΤ κ. Χαρίση

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Με την από 22-10-2014 απόφαση (Φ 10203/20747/1366) του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 04.11.2014 (Αρ. Φύλλου 683) διορίστηκε ως Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου η κ. Αφροδίτη Χαρίση με τριετή θητεία. Όπως σας είχαμε ανακοινώσει ο Σύλλογός μας θα ζητούσε συνάντηση με την κ. Χαρίση για να θέσει υπόψιν της νέας Προέδρου του ΕΤΑΤ τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους ασφαλισμένους στο Ταμείο.
   Η συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε τελικά στις 10/11/2014 στα γραφεία του ΕΤΑΤ όπου και...

θέσαμε στην κ. Χαρίση τα εξής θέματα.

- Ενέργειες του Ταμείου για την επίσπευση της εκπόνησης της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας (2007-2011), όπως προβλέπεται από το ν.3371/2005. Η διαδικασία αυτή «προωθείται» από τη Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα αν και έχει εγκριθεί από τις 21-8-2013 (!!!) η δέσμευση ποσού ύψους 10.000,00€ για την πληρωμή της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης (Αρ. Πρωτ. 2/78064/ΑΔΑ:ΒΛΩΔΗ-71Τ).
Η κ. Χαρίση επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις στον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις αρχικώς υπολογισθείσες, θα απαιτηθούν τα επιπλέον ποσά που βαρύνουν την Τράπεζα. Ωστόσο η Πρόεδρος του ΕΤΑΤ θεωρεί ότι η υπόθεση ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου καθώς τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί, το Ταμείο τα έχει ήδη αποδώσει.
- Το δεύτερο θέμα που τέθηκε στην συνάντηση με την κ. Χαρίση ήταν το ζήτημα της νέας μελέτης που πρέπει να αναθέσει και να προκηρύξει το Ταμείο για το κόστος της δαπάνης που επιβαρύνεται το Ταμείο από το πρόσφατο Πρόγραμμα Εθελουσίας της Alpha Bank που υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.
Η απάντηση της Προέδρου του ΕΤΑΤ ήταν ότι μετά την αποχώρηση από την Τράπεζα και των τελευταίων εργαζομένων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελουσίας, την 31.12.2014, το Ταμείο θα ζητήσει από την Alpha Bank τα ακριβή στοιχεία των αποχωρησάντων έτσι ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
- Το τελευταίο ζήτημα που θέσαμε αφορούσε στην απόλυτη εφαρμογή του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, το οποίο εξακολουθεί και ισχύει αυτούσιο ως καταστατικό του ΕΤΑΤ. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε υπόψιν της κ. Χαρίση καθώς υπάρχει ένας αριθμός συναδέλφων της πρ. Εμπορικής, ο οποίος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί από το ΕΤΑΤ έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη επικουρικής ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (29 έτη, έξι μήνες και μία ημέρα) όπως ρητώς προβλέπει το άρθρο 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Η απάντηση της κ. Χαρίση ήταν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται ως τώρα.
Στην επιμονή μας για πιστή τήρηση του καταστατικού και του «επίμαχου» άρθρου 7 η κ. Χαρίση απέφευγε να δεσμευτεί ως προς την υποχρέωσή της να πράξει το αυτονόητο και να εφαρμόσει ως οφείλει τις καταστατικές διατάξεις.
Συνάδελφοι,
Η ενασχόληση όλων μας με όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν είναι ένα στενό τεχνοκρατικό ζήτημα. Πρόκειται για ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες και σήμερα σε μία εποχή ανατροπών και αδιεξόδων καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η υπεράσπισή τους.
Ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank - Εμπορικής:

•  Τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των συναδέλφων και απαιτεί, έχοντας έννομο δικαίωμα, την απόλυτη εφαρμογή του Καταστατικού.
  •  Απαιτεί την εφαρμογή των νόμων 3371/2005, 3620/2007 που αφορούν στην κάλυψη του κόστους δαπάνης των εθελούσιων, από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ.
  • Παλεύει με συνέπεια για τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ καθώς είναι γνωστό ότι το Ταμείο λειτουργεί ως ενιαίος φορέας διαχείρισης και η βιωσιμότητά του εξασφαλίζει όχι μόνο τους ασφαλισμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) της πρ. Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) αλλά και της πρ. Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠ-ΤΠ) .

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ   ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.