του Σπύρου Μητροτάσιου
                                                      Γενικού Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής

«ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ, «ΕΙΚΟΝΑ ΝΤΡΟΠΗΣ», «Περιμένω (τόσα) ασφαλιστήρια συμβόλαια μέχρι (τότε)» κ.ο.κ...είναι κάποια από τα υποτιμητικά και προσβλητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στους προσωπικούς τους υπολογιστές. Τα μηνύματα αυτά πολλές φορές συνοδεύονται μάλιστα και από κάποια άλλα με ποδοσφαιρικούς πλέον όρους : «Πάσες», «τουρνουά», «το καλύτερο 10άρι», «βάλτε γκολ», «ο ταμίας πασσαδόρος»,....που κάθε άλλο παρά σε εργαζόμενους – τραπεζοϋπαλλήλους απευθύνονται.
   Τα παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των όσων καταγγέλει...

ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσιες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) σε σχέση με την τακτική της καθημερινής ηθικής και εργασιακής παρενόχλησης των εργαζομένων με στόχο (τι άλλο;) την αύξηση των πωλήσεων.

   Το πλέον εξοργιστικό όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι «...η κατάσταση αυτή έχει σε τέτοιο σημείο εκτραχυνθεί, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπό τη συνεχή απειλή και τα άκρως υποτιμητικά για την απόδοσή τους σχόλια, να καταλήγουν να γίνονται επιπλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης με το να αγοράζουν για τους εαυτούς τους ή προς όφελος συγγενικών τους προσώπων ασφαλιστικά προϊόντα, μόνο και μόνο για να μην υπολείπονται στους στόχους».
(Δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου με τίτλο "Πωλήσεις Ασφαλιστικών Προϊόντων-Εργασιακός Εκφοβισμός.)

Οι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής Τράπεζας γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, καθώς έχουν βιώσει "από πρώτο χέρι" παρόμοιες τακτικές στελεχών της Εμπορικής Τράπεζας.

   Το δυστύχημα βέβαια σήμερα είναι ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τον ρόλο που τους επιφυλάσσει η εργοδοσία  καθώς δεν βλέπουν κάποιου είδους αντίδραση από το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά. Και πώς να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση από τα συνδικάτα όταν η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έχει αποδεχθεί επί της ουσίας την ατομική στοχοθεσία στις Τράπεζες.

   Παρόλες τις δυσκολίες, η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση έχει δώσει σκληρή συνδικαλιστική και ιδεολογικοπολιτική μάχη ενάντια στην εφαρμογή της ατομικής στοχοθεσίας. Χαρακτηριστική εικόνα αυτού του αγώνα, αλλά και της γενικότερης αντίληψης που προσπαθήσαμε να ενσταλλάξουμε στην συνείδηση των εργαζομένων, μπορεί κάποιος να αποκτήσει διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΕΑΣ Νο56 με τίτλο: "Μήπως τελικά εμείς είμαστε ο στόχος;"

                                      Σήμερα, συνεχίζουμε τον μακρύ και δύσκολο αυτόν αγώνα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Alpha Bank:

  • Να καταγγέλουν τυχόν περιστατικά ηθικής και εργασιακής παρενόχλησης, εάν υφίστανται τέτοια.
  • Να μην αποδεχθούν τον ρόλο του σύγχρονου δούλου.

KATAPIESI

   Τέλος πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα και η επικίνδυνη κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Τράπεζα ως απόρροια των εντολών της Διοίκησης προς τα στελέχη-αξιολογητές να βαθμολογούν ως μη αποδεκτό...το 10% των εργαζομένων !!! Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι η κατεύθυνση για apriori υποαξιολόγηση ενός ποσοστού εργαζομένων έρχεται να "δέσει" με την δυνατότητα ουσιαστικά της Τράπεζας να απολύει -πλέον- χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης σπουδαίου λόγου. Αυτή η δυνατότητα, όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, δόθηκε στην Alpha Bank τόσο από τα καταστροφικά Μνημόνια που υπέγραψαν οι γνωστοί πολιτικοί ολετήρες όσο και από τον νέο Οργανισμό Προσωπικού" που υπέγραψε η πλειοψηφία του "κίτρινου" σωματείου της Alpha Bank.

   Για αυτόν ακριβώς...και για χίλιους άλλους δύο λόγους, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες πρέπει να γυρίζουν οριστικά την πλάτη σε όλους όσους παριστάνουν τους συνδικαλιστές ενώ στην πραγματικότητα η δουλειά τους είναι να υπηρετούν πιστά τα αφεντικά τους. Να "φτύσουν" την εκπροσώπηση αυτών των συνδικαλιστών που μαζί με την εργοδοσία επιβάλλουν στους χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες ένα καθεστώς τρομοκρατίας και ανασφάλειας. Διαφορετικά, η ημέρα που η επιχείρηση θα μας "κοιτάξει στα δόντια" δείχνοντάς μας τον δρόμο της εξόδου όπως, με πιό ήπιο τρόπο, κάνει και σήμερα με τα προγράμματα εθελουσίας είναι σίγουρο ότι θα έρθει για όλους .

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση