Προβοκατόρικο Θράσος
Με μία νέα επαίσχυντη ανακοίνωση (δείτε την εδώ) η ηγεσία της ΕΣΑΚ στρέφεται για μια ακόμα φορά εναντίον δικαίων και αδίκων υποστηρίζοντας ότι όλοι οι άλλοι (πλην των ιδίων φυσικά), εξυπηρετούν είτε τα συμφέροντα δικηγορικών γραφείων είτε των συνδικαλιστικών τους «καρεκλών», αναμασώντας εν πολλοίς την επιχειρηματολογία των «κολλητών» της Διοίκησης. Με το γνωστό προβοκατόρικο θράσος τους τολμούν επιπλέον να ισχυριστούν ότι η ΕΑΣ...

επιδιώκει τη μείωση του λειτουργικού κόστους εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τράπεζας! Ξεχνούν όμως να ενημερώσουν τους εργαζόμενους:
1. Ότι η ηγεσία της ΕΣΑΚ-Alpha σε όλο το διάστημα της μάχης που δόθηκε για την Επιχειρησιακή ΣΣΕ ήταν εκκωφαντικά απούσα. Απούσα ήταν ακόμα και στην απεργία της 9 Απρίλη όπου πέρασε μία βόλτα από το Κεντρικό της Εμπορικής. 'Oταν εμείς μπαίναμε μπροστά με τα πανό και τις ντουντούκες, η «πρωτοπορία των εργατών» έστριβε προς την Ομόνοια όπου εξελισσόταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, προφανώς γιατί η καρδιά των αγωνιζόμενων συναδέλφων χτύπαγε εκεί και όχι στην, μετά από δεκαετίες, απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο Κεντρικό κατ/μα της Alpha Bank στη Σταδίου. Σύμφωνα με την «ταξική» αντίληψη της ΕΣΑΚ η κινητοποίησή μας αυτή είχε σκοπό να εξυπηρετήσει την Τράπεζα...Τι να πει κανείς;
2. Ξεχνά μήπως η ηγεσία της ΕΣΑΚ ότι η θέση της για τις αγωγές ήταν και είναι ότι «δεν διαφωνούμε στο να γίνουν». Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα της ΕΣΑΚ; Ότι οι αγωγές πρέπει να συνοδεύονται και από συνδικαλιστικούς αγώνες; Δεν διαφωνούμε. Όμως ακόμα και όταν αυτοί οι αγώνες γίνονται η ΕΣΑΚ είναι εκκωφαντικά απούσα! Τι ζόρι τραβάνε τελικά ;
3. Ισχυρίζεται επίσης η ΕΣΑΚ ότι εμείς ως ΕΑΣ έχουμε ιδιοτελείς σκοπούς και ότι τέλος πάντων μαζί με όλους τους «άλλους», στην καλύτερη περίπτωση, επιδιώκουμε την διατήρηση των Συλλόγων για την εξασφάλιση της «καρέκλας». Ας μας εξηγήσει τότε η ΕΣΑΚ γιατί εξακολουθεί και είναι «διπλοθεσίτης» διατηρώντας ΚΑΙ στους δύο Συλλόγους έδρες, συνδικαλιστικές αποσπάσεις, γραφεία, θέση Αντιπροέδρου, δυνατότητα αποστολής ανακοινώσεων, οικονομική ενίσχυση και φυσικά διπλή εκλογή αντιπροσώπων στην ΟΤΟΕ ; Και γιατί άραγε οι Σύλλογοι ανέχονται την «επαναστατική» ηγεσία της ΕΣΑΚ παρέχοντάς της αφειδώς όλα τα παραπάνω «διπλά προνόμια» ; Να υποθέσουμε και εμείς με την σειρά μας ότι η ηγεσία της ΕΣΑΚ αποτελεί έναν βολικό «αντίπαλο» τόσο για τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ όσο και για την Διοίκηση διότι απλούστατα κρατάει εγκλωβισμένο έναν κόσμο που έχει διάθεση και να αγωνιστεί και να αναζητήσει μία διέξοδο στη μαύρη καθημερινότητα ;
Το παραμύθι του «ασυμβίβαστου ταξικού αγωνιστή» πλέον δεν περνάει. Αυτοί οι οποίοι περιμένουν απαθείς το χαντάκωμα του όποιου αγώνα των εργαζομένων (προκειμένου στη συνέχεια να στραφούν εν είδει απόλυτου κριτή εναντίον όλων) δεν δικαιούνται να κουνάνε το δάχτυλο ούτε στους εργαζόμενους ούτε στις δυνάμεις της ΕΑΣ.
Γενική Συνέλευση (Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός)
Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 ο Σύλλογός μας πραγματοποιεί την ετήσια τακτική Γενική του Συνέλευση. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία Γ.Σ. ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2013. Λόγω δε των εκλογών του Συλλόγου ήταν εκλογοαπολογιστική δηλαδή έγινε απολογισμός δράσης μέχρι τον Οκτώβριο και επιπλέον αποφασίστηκαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2013.
Τώρα, σε αυτή τη Συνέλευση, θα γίνει απολογισμός ΜΟΝΟ για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013. Αυτό ορίζει το καταστατικό.
Η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση ψηφίζει ΝΑΙ στον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό δεδομένου ότι αυτό το οποίο κρίθηκε στο διάστημα αυτό ήταν η ύπαρξη και η συνέχεια του Συλλόγου με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην ήδη εξελισσόμενη επίθεση της εργοδοσίας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα του αγώνα και από την τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ) σε διάφορα θέματα, αυτό όμως θα αποτελέσει αντικείμενο του επόμενου απολογισμού.
Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι κάναμε το καθήκον μας δίνοντας μέσα από τις γραμμές του ΕΝ.Α.Σ. και με όλη μας την ψυχή την μάχη, για την αντιμετώπιση, μιας πρωτοφανούς επίθεσης που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή η πρ. ΔΑΚΕ-Εμπορικής, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού , η παράταξη «Ενωμένος Σύλλογος» και φυσικά η ΕΣΑΚ, μάς καλούσαν να γραφτούμε στο εργοδοτικό σωματείο μόνο και μόνο για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εκεί.

«Ενιαίος» Οργανισμός Προσωπικού και νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ
Ένα κείμενο πρωτοφανών αντεργατικών ρυθμίσεων, ένα κείμενο ¨Αρμαγεδώνας" για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων, αυτός είναι ο νέος "Ενιαίος" Οργανισμός Προσωπικού της Alpha Bank τον οποίο συμφώνησε και συνυπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της Τράπεζας.

Μέσα σε ένα κείμενο αποθέωσης του Διευθυντικού δικαιώματος το οποίο γκρεμίζει κατακτήσεις και αγώνες δεκαετιών, η εργοδοσία με τη σύμφωνη γνώμη του πλήρως ελεγχόμενου ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού πετυχαίνει:
α) την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (άρθρο 2)
β) τη θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας (άρθρο 2)
γ) τη δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης και στασιμότητας (συνδυασμός άρθρων 7 & 9)
δ) την απελευθέρωση των μεταθέσεων ανοίγοντας «παραθυράκι» και για μεταθέσεις εκτός νομού (άρθρα 11,12),
ε) την ελεύθερη ανακλητότητα επιδομάτων "θέσης" ,"ρόλου" και άλλων «...ακόμα και αν η χορήγησή τους διατηρείται επί μακρόν» (άρθρο 5)
Με τα ψίχουλα δε, τα οποία δίνει μέσω της νέας ΕΣΣΕ και τα οποία μεταφράζονται σε κάποια "δεκάευρα" που ούτως ή άλλως θα συμψηφιστούν με τις "προσωπικές διαφορές" και τις "ειδικές ρυθμίσεις" απλά χρυσώνει το χάπι της θεσμοθετημένης δουλείας. Δουλεία την οποία ο "Σύλλογος Προσωπικού" ονομάζει αναίσχυντα "τέλος εποχής στην ανασφάλεια"!
Εδώ ακριβώς προκύπτει η αδήριτη ανάγκη υπεράσπισής του Οργανισμού Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας πόσο μάλλον όταν οι δικαστικές αποφάσεις συνεχίζουν και μας δικαιώνουν πανηγυρικά.
Συνάδελφοι,
Ο «Ενιαίος» Οργανισμός Προσωπικού της Alpha Bank και οι εμπνευστές του πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν είναι δυνατόν "συνδικαλιστές" οι οποίοι υπογράφουν τέτοια κείμενα να συνεχίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η ΟΤΟΕ και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος στον χώρο μας πρέπει να πάρουν θέση.
Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πλέον από τον εργοδοτικό βραχίονα της Διοίκησης, την παράταξη "Ενωμένος Σύλλογος". Οι σκληρές κατευθύνσεις του «Ενιαίου» Οργανισμού της Alpha Bank καθώς και η ποσόστωση της αξιολόγησης είναι η θηλιά στο λαιμό που τους έβαλε η εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά της «πιόνια».
Για αυτό
• Το πέπλο του εφησυχασμού και της αδράνειας πρέπει να αποτιναχτεί.
• Ο δρόμος της ενεργής συμμετοχής και του χτισίματος ενός νέου συνδικαλιστικού κινήματος που θα διεκδικεί και θα αντιστέκεται είναι ο δρόμος που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
• Τώρα πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα πλατύ μέτωπο όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank το οποίο θα υπερασπίζει τον εργαζόμενο απέναντι στην θεσμοθετημένη πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι καιροί άλλαξαν....

Για την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση

Σπύρος Μητροτάσιος- Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
Αλεξάνδρα Σκρίκα -Αν. Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
Σαπφώ Παπανδρέου -Μέλος ΔΣ ΕΝ.Α.Σ.

Τηλ. επικ/νίας: 210 3245976 , 6947 009538