Η Διοίκηση με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ανέλαβε δράση στο θέμα της «διαχείρισης του προσωπικού» της πρώην Εμπορικής. Αρχικά, με την αφαίρεση των υπογραφών και των θέσεων ευθύνης του 90% του στελεχικού δυναμικού, πέτυχε την υποβάθμιση και την μετατροπή σε «νεοδιόριστους υπαλλήλους» 2.000 στελεχών...

(Προϊσταμένων, Τμηματαρχών, Διευθυντών).
   Στις 31 Μαρτίου 2014, με την μισθοδοσία του Απριλίου, η Διοίκηση αφαίρεσε άμεσα το 10% του καθαρού μισθού των 3.900 εργαζόμενων της πρώην Εμπορικής.
   Οι παραπάνω ενέργειες αναστάτωσαν το σύνολο των εργαζόμενων της πρ. Εμπορικής. Όταν η Διοίκηση αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να «βάλει στο παιχνίδι» το πλέον ντιπροσωπευτικό σωματείο (Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank), κατήγγειλε εσπευσμένα την επιχειρησιακή ΣΣΕ που έληγε στις 31.05.2014. Έτσι βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη ένας διάλογος που στόχο έχει την αναδρομική νομιμοποίηση των παράνομων περικοπών της Διοίκησης που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα σε βάρος των συναδέλφων της πρώην Εμπορικής.

Τελικός στόχος είναι η συνολική μείωση των καθαρών αποδοχών μας μεσοσταθμικά κατά 30 % με αντίστοιχο ετήσιο όφελος για την Τράπεζα ύψους 30.000.000 Ευρώ. Από αυτά θα μοιράσει τελικά 1-2 «εικοσάευρα», καθαρά το μήνα, στους 11.000 πιο κακοπληρωμένους τραπεζοϋπάλληλους της χώρας και αυτό είναι όλο...
Να λοιπόν ποιό θα είναι το οικονομικό περιεχόμενο της νέας επιχειρησιακής σύμβασης την οποία διαπραγματεύεται «σκληρά» η «ήρεμη συνδικαλιστική δύναμη» της Τράπεζας.

Όσο για το «μαξιλαράκι» των 1.800 Ευρώ, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μία προσωρινή παραχώρηση της Διοίκησης προς τούς συνάδελφους οι οποίοι, προς το παρόν, εμπίπτουν σε αυτήν την «ρύθμιση», με σκοπό την διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων. Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου η Διοίκηση πετύχει τον αρχικό στόχο για την μισθολογική ισοπέδωση όσων συναδέλφων έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, η αφαίρεση της «ειδικής ρύθμισης των 1.800 ευρώ» θα είναι το επόμενο βήμα στο πλαίσιο πλέον της «εκλογίκευσης» της μισθολογικής κλίμακας.
Τότε θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ευκαιρία του συλλογικού αγώνα χάθηκε - και μαζί μ' αυτήν και η ελπίδα για επαρκή μισθό και αξιοπρεπή ζωή.
   Από την άλλη πλευρά η Διοίκηση του πλέον αντιπροσωπευτικού συλλόγου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης βρέθηκε ως καθολικός διαπραγματευτής για το σύνολο
των εργαζομένων στην Alpha Bank. Η διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.
  Η συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία βρέθηκε καθολικός διάδοχος δύο επιχειρησιακών συμβάσεων. Μία σύμβαση η οποία έληγε (;) στις 31 Δεκεμβρίου 2013, και καθόριζε τις αμοιβές των 3.900 εργαζομένων προερχόμενων από την Εμπορική και μία δεύτερη που καθόριζε τις αμοιβές των 7.000 εργαζομένων στην Alpha, και έληγε στις 31 Μαΐου 2014. Η διαφορά των δυο συμβάσεων συνοψίζεται στο γεγονός ότι η μεν πρώτη εξασφάλιζε στους 3.900 εργαζόμενους προερχόμενους από την πρώην Εμπορική μισθούς κατά 25 % υψηλότερους από ότι η δεύτερη.
   Ο «Ενωμένος Σύλλογος» αντί να θέσει ως συνδικαλιστικό στόχο την υπεράσπιση των κεκτημένων και να διεκδικήσει την επέκταση του περιεχομένου της πρώτης σύμβασης στο σύνολο των εργαζομένων, απαιτώντας την εξομοίωση των μισθών των 7.000 εργαζομένων με τους μισθούς της πρώην Εμπορικής, αγνόησε εσκεμμένα την ύπαρξή του.
   Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση υπερασπίζεται την επιχειρησιακή σύμβαση που έληγε στις 31 Μαΐου 2014 η οποία ουσιαστικά εξασφαλίζει εσαεί για όλους μας μισθούς έως κατά 25 % χαμηλότερους από τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους της χώρας.
   Η μοναδική αναφορά του «Ενωμένου Συλλόγου» στην επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής, τους οποίους εκπροσωπεί ως ο κύριος διαπραγματευτής με την Διοίκηση, ήταν το εξώδικο που έστειλε στις 31 Μαρτίου 2014 στην Διεύθυνση Προσωπικού ζητώντας «συνάντηση» ενημέρωσης. Έκτοτε έχει διαγράψει από την ατζέντα του κάθε αναφορά στο «δαιμονισμένο» κείμενο της Επιχειρησιακής ΣΣΕ της πρ.
Εμπορικής.
   Η μη αναφορά του στην επιχειρησιακή σύμβαση των συν/φων της πρώην Εμπορικής έχει σκοπό να θάψει κυριολεκτικά κάθε τι που υπενθυμίζει στους 7.000 τρομοκρατημένους συναδέλφους μας ότι είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
   Το σύνολο των εργαζομένων της Τράπεζας δεν θα συγχωρήσει ποτέ το ρόλο που παίζει η συγκεκριμένη συνδικαλιστή ηγεσία σε βάρος τους. Οι υπογράφοντες την νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία θα νομιμοποιεί αναδρομικά τις παράνομες ενέργειες της Τράπεζας, θα αντιμετωπιστούν από τους συναδέλφους ως άμεσοι συνεργοί της Διοίκησης.
   Το αίτημα που ενώνει όλους μας είναι η σύγκλιση των αμοιβών όλων των εργαζομένων της Alpha Bank με εξομοίωση των αμοιβών «προς τα πάνω».
Καλούμε όλες τις δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο εν εξελίξει έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στην Τράπεζα (ΕΣΑΚ, Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία,ΟΡ.Α.Μ.Α, Σύλλογοι πρ. Ιονικής, ΔΗΣΥΕ Alpha-Εμπορικής, Αγωνιστική Πρωτοβουλία πρ. Εμπορικής-Alpha ) να στρατευτούμε ενωμένοι σε κοινή δράση.
                                    ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΙΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΝ.Α.Σ.

στην αίθουσα συνελεύσεων του Συλλόγου μας Πλ. Κοτζιά (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος) ώρα 5μμ

Για την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση
                                                                                                                            Σπύρος Μητροτάσιος - Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
                                                                                                                           Αλεξάνδρα Σκρίκα – Αν. Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
                                                                                                                                       Σαπφώ Παπανδρέου - Μέλος ΔΣ ΕΝ.Α.Σ.

Τηλ. επικ/νίας: 210 3245976 , 6947 009538
                                                                                                                                                             www.easp.gr