1. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Διανύουμε την τελική φάση του αγώνα μας για την κατάρτιση νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ στην Alpha Bank. Η Διοίκηση με την από 16.04.2014 επιστολή της στον Σύλλογό μας «...ορίζει ως ημερομηνία διεξαγωγής των συναντήσεων ...

την 29.04.2014 και ώρα 11.00΄ ή την 07.05.2014 και ώρα 14.00΄.» Με τον πλέον επίσημο τρόπο λοιπόν, καλεί τον Σύλλογό μας καθώς και τους άλλους δύο Συλλόγους (Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, Σύλλογος εργαζομένων Alpha Bank (πρ. Ιονικής) σε διαπραγμάτευση-διαβούλευση με αντικείμενο την νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ και τον ισχύοντα (ισχύοντα κατά την άποψή της βέβαια) Οργανισμό Προσωπικού της Alpha Bank. Στόχος όλων των παραπάνω είναι η «... εφαρμογή ενιαίας πολιτικής αμοιβών και λοιπών εν γένει όρων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού».

Επί της ουσίας αυτό το οποίο επιδιώκει είναι, με τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων, να απαξιώσει τους Οργανισμούς της Ιονικής και της Εμπορικής και να κατοχυρώσει ως μοναδικό «ισχύοντα» τον αντίστοιχο της Alpha Bank τον οποίο έχει σκοπό να τροποποιήσει...προς το δυσμενέστερο φυσικά !!!

Εδώ η θέση του ΕΝ.Α.Σ. πρέπει να είναι σαφής:

• Ο Οργανισμός Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας έχει ισχύ νόμου, δεν τροποποιείται ούτε καταργείται με «γνώμες» ή ακόμα και με συμφωνίες άλλων Συλλόγων.
  • Η γνώμη μας για τον Οργανισμό της Alpha Bank είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται και όχι να καταστρατηγείται ή να τροποποιείται προς το δυσμενέστερο .

2. ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Όι μειώσεις τις οποίες η Διοίκηση της Alpha Bank δρομολογεί για τους 3.900 εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής δεν είναι οι πρώτες για τους ίδιους. Έχουν ήδη υποστεί συνολικά μειώσεις αποδοχών πάνω από 20% σε δύο μόλις χρόνια, εάν συνυπολογίσουμε και το πάγωμα της «πολυετίας» (Μνημόνιο ν.4046/2012). Με την εξαφάνιση και των 4 επιδομάτων (επιχειρησιακού, δικτύου, διαφοράς βαθμού και «θέσης ευθύνης») και την αντικατάστασή τους από τα ψίχουλα που η Διοίκηση σκοπεύει να μας παραχωρήσει, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης «Ενωμένος Σύλλογος» του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, το χτύπημα θα είναι συντριπτικό.

Για ποιο λόγο λοιπόν η πλειοψηφία του Συλλόγου μας, με την σύμπλευση και της ΟΤΟΕ, περιορίζει την διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση μόνο στην εξαίρεσητου επιδόματος «θέσης ευθύνης» από το «κουτάκι της σφαγής» με το αιτιολογικό «αυτό είναι ατομική σύμβαση»;

• Αλήθεια, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος επανατοποθετηθεί σε θέση ευθύνης, θα καταφέρει άραγε να το σώσει μέσα από ατομική διαπραγμάτευση; Αστεία πράγματα...
  • Με το 95% των συναδέλφων της πρ. Εμπορικής οι οποίοι κατείχαν θέση και δεν θα επανατοποθετηθούν, τι θα γίνει ;
  • Και άραγε τα υπόλοιπα τρία (επιχειρησιακό, δικτύου, διαφοράς βαθμού) πότε θα τα διαπραγματευτούμε;
  • Είναι δυνατόν να διαχωρίζεις και να εξαιρείς από την διαπραγμάτευση τα τρία επιδόματα όπως επίσης και τις όποιες προσωπικές διαφορές διατηρεί ο καθένας μας από την Εμπορική;

Ο διαχωρισμός των επιδομάτων συνιστά τραγικό λάθος. Αντιλαμβάνεται ο συνάδελφος τον λόγο για τον οποίο η θέση περί διαχωρισμού των επιδομάτων, έδωσε τον απαιτούμενο «αέρα» στην Τράπεζα έτσι ώστε, στην τελευταία μας συνάντηση, να ρίξει τον «πήχη» ακόμη πιο χαμηλά;

Διότι πώς να το κάνουμε : όταν η Διοίκηση προτείνει «500 ευρώ στο κουτάκι για όλους» και μάλιστα προκαλεί για μία καλύτερη πρόταση (!!!!!!!!!), πώς είναι δυνατόν να ζητάς μόνο το επίδομα ευθύνης (και αυτό για το 5 % των συναδέλφων που θα επανατοποθετηθεί !!!) ;
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ;
Nα πως φτάσαμε από την αρχική σκέψη της Διοίκησης «πλαφόν 500 ευρώ στο κουτάκι» (συνάντηση στις 4 Μαρτίου) στα...ψίχουλα της συνάντησης στις 16 Απριλίου, ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. Τα σχόλια περιττεύουν...

Συνάδελφοι,
Η Alpha Bank εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 2,922 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και επιδοτήθηκε (όπως βέβαια και οι υπόλοιπες τρεις «συστημικές») από τον κρατικό προϋπολογισμό με 4,022 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ;

Η θέση μας είναι:
Οποιαδήποτε μονομερής, από πλευράς Διοίκησης, κατάργηση ή περικοπή στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες απορρέουν από συλλογική ρύθμιση ή καταβάλλονται επί σειρά ετών συνεχώς και αδιαλείπτως (εθιμικό δίκαιο) είναι παράνομη και συνιστά ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σοβαρή βλαπτική μεταβολή αποτελεί επίσης η μαζική αφαίρεση του δικαιώματος υπογραφής από τους συναδέλφους, η μη τήρηση της ιεραρχίας, οι αυθαίρετες μετακινήσεις.

* Μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση σε έντυπη μορφή εδώ.