Με αφορμή τη «λήξη» της Επιχειρησιακής Σύμβασης της πρ. Εμπορικής η Διοίκηση της κρατικοδίαιτης Alpha Bank ανακοίνωσε ότι προχωρά μονομερώς σε περικοπές αποδοχών των εργαζομένων...

της πρ. Εμπορικής χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους όπως ο νόμος ορίζει!!!

Οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής θυμόμαστε πολύ καλά την αντίστοιχη μεθόδευση της Διοίκησης Strub όταν με μονομερή ενέργεια (πράξη Διοίκησης), μάς ανακοινώθηκε η κατάργηση όλων των επιχειρησιακών μας επιδομάτων εκτός αυτών της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ. Στη συνέχεια όπως είναι γνωστό, η Γαλλική Διοίκηση (μετά από μία 48ωρη απεργία) «συμμορφώθηκε» και ήρθε σε διαπραγμάτευση με το Σύλλογο της Εμπορικής υπογράφοντας τελικά νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ το Φεβρουάριο του 2012 με μικρότερες βέβαια μειώσεις από τις αρχικώς εξαγγελθείσες.

Μήπως λοιπόν το ίδιο «καρμπόν» παιχνίδι παίζεται και σήμερα αυτή τη φορά μεταξύ Διοίκησης Alpha Bank και της...φιλικής προς αυτήν παράταξης «Ενωμένος Σύλλογος»; Μήπως δηλαδή μετά από αυτήν την κίνηση «σοκ και δέους» της Διοίκησης θα έρθει αυτή τη φορά ο «Ενωμένος Σύλλογος» και θα διαπραγματευτεί λιγότερο «αίμα»;

Και για να εξηγούμαστε. Ποιά είναι άραγε αυτά τα ειδικότερα θέματα «που αφορούν το προσωπικό της Εμπορικής Τράπεζας» (επιστολή Διοίκησης 31/03) τα οποία η Τράπεζα θα ρυθμίσει «κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο; » Μήπως υπονοούνται κάποια επιδόματα π.χ. «ευθύνης» τα οποία η Τράπεζα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διαπραγματευτεί με την παράταξη «Ενωμένος Σύλλογος» του Συλλόγου Προσωπικού Alpha , χρυσώνοντας έτσι το χάπι της κατακρεούργησης των υπολοίπων τριών επιδομάτων μας (επιχειρησιακού, δικτύου, βαθμού);

Από το Ιούνιο του 2013 ήδη είχαμε ενημερώσει τους εργαζόμενους για την μείωση που θα επέλθει στις αποδοχές τους εάν και εφόσον το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποκλίσεων συγκλίνει «προς τα κάτω». Τα δάνεια, οι αυξημένες οικογενειακές ανάγκες, οι ελπίδες των νεότερων συναδέλφων για επαγγελματική εξέλιξη αλλά και των «παλιότερων» για μία αξιοπρεπή σύνταξη πάνε περίπατο.

Προέχει, μάς λένε, «...η αναγκαία μισθολογική σύγκλιση του συνόλου του Προσωπικού» (επιστολή Διοίκησης 31/03) και η εξοικονόμηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από την μισθοδοσία των εργαζομένων(συνάντηση Συλλόγου-Διοίκησης 4/4/2014). Στην πράξη αυτό σημαίνει περίπου 20-25% περαιτέρω μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους οι οποίοι προέρχονται από την Εμπορική Τράπεζα.

Και όμως τα 4,022 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία επιδοτήθηκε η Alpha Bank , τα καθαρά κέρδη 2,922 δις για το έτος 2013, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου είναι δικός μας κόπος και σε πολύ μεγάλο βαθμό δικά μας λεφτά.

Απαιτούμε: Διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής και σταδιακή αύξηση των αποδοχών των υπολοίπων συναδέλφων της Alpha.

Συνάδελφοι της πρ. Εμπορικής, της Ιονικής και της πρ. Πίστεως
Συνάδελφοι της Alpha Bank,

Η διαφαινόμενη επαναιδιωτικοποίηση της Τράπεζας με όχημα την εξαγορά των μετοχών του Δημοσίου (940 εκ) και την δραστική μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, θα φέρει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με μία ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Η επίθεση της Διοίκησης και των ξένων funds (βλ. David Einhorn της Green Light Capital ή κρατικό fund «Paramount» του Κατάρ ) τα οποία ήδη έχουν λάβει θέση στην Τράπεζα, θα είναι ισοπεδωτική.

Τα πολυνομοσχέδια και τα μνημόνια άλλωστε έχουν φροντίσει για αυτό. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ανατρέψουμε τις πολιτικές των Μνημονίων και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.

Τώρα είναι η ευκαιρία, το συνδικαλιστικό μας κίνημα να βγει δυναμικά στο προσκήνιο με αφορμή την απεργία στις 9 Απριλίου του 2014. Με δράσεις που θα στριμώξουν τον εργοδότη, που θα τον κάνουν να το σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει το σχέδιό του.

Για αυτό στο ΔΣ του Συλλόγου μας (7 Απριλίου) η ΕΑΣ θα προτείνει:

1. ΑΠΕΡΓΙΑ με το πλαίσιο της Επιχειρησιακής μας Σύμβασης (βλ. φυλλάδιο ΕΝ.Α.Σ.)
  2. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας σε κεντρικό κτίριο της Διοίκησης και κάλεσμα στους άλλους Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα μας.
  3. Πρόσκληση στην ΟΤΟΕ να στηρίξει πολύπλευρα την απεργία μας με δεδομένο ότι το επίδικο αυτήν τη στιγμή για τον κλάδο αφορά στη σύμβαση της Εμπορικής.

* Μπορείτε να κατεβάσετε την ανακοίνωση σε έντυπη μορφή εδώ.